Declaratia Unica privind veniturile realizate in anul 2017/estimate 2018 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 04.07.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente – realizate in anul 2017 si / sau estimate pentru anul 2018”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Bună dimineața! Un PFA la normă de venit activități independente- norma este de 22.800 lei, a implinit anul trecut 70 ani, este pensionar. Conform coeficientilor, norma poate fi redusă cu 60%. Ce înseamnă această reducere? Poate plăti impozitul la suma de 9.120 lei (atât este norma redusă). Contribuția la sănătate se calculează tot la norma redusă? Cum completez acest lucru in declaratie? La randul 2 scriu cu cat se reduce norma (13.680 lei) si la rd.3 norma redusă (9.120 lei)? Sau scriu 9.120 lei si la rd.2 si la rd.3? Mulțumesc!”

a.) Raspuns ANAF: “Da, cota de impozitare se aplică asupra normei ajustate conform legii iar pentru stabilirea contribuțiilor sociale se ia în considerare norma de venit, determinată după ajustare.

Astfel, la rândul 2, se înscrie suma reprezentând norma de venit ajustată prin aplicarea coeficienților de corecție publicați de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, iar la rândul 3 se înscrie suma de la rândul 2.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, PFA cu norma de venit, activitati agricole, la completarea declaratiei unice am selectat capitolul 2, sectiunea1, subsectiunea 3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole in anul 2018, impuse pe baza de norme de venit. La produse vegetale am selectat cereale (1), am introdus suprafata totala (2) iar la suprfata neimpozabila (3) nu pot sa introduc cifra 2 adica 2 ha care sunt neimpozabile . Din ce motiv nu se poate modifica casuta 3 – suprafata neimpozabila ?”

b.) Raspuns ANAF: “Fără să bifați ,,opțiunea privind încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile, nu puteți completa suprafața neimpozabilă.”

c.) Intrebare contribuabil: “O persoană care obține venituri peste plafonul minim dintr-un contract de drepturi de autor încheiat cu o societate din străinătate trebuie să depună declarația unică până la 15 iulie sau se vor declara veniturile la începutul anului 2019? Societatea fiind din străinătate nu poate plăti contribuțiile sau impozitele.”

c.) Raspuns ANAF: “În situaţia prezentată de dvs., dacă estimaţi că veţi realiza venituri peste plafonul de 22800 lei, veţi completa Declaraţia unică la Capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018” Secţiunea 2 “Date privind contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimate pentru anul 2018”, cu termen de depunere 16 iulie 2018.

În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate în anul 2018, veţi completa secţiunea formularuluiprivind veniturile din străinătate, cu termen de depunere 15 martie 2019.”

d.) Intrebare contribuabil: “Veniturile din subvenții agricole (persoana este angajata) trebuie sa depună declarația unica?”

d.) Raspuns ANAF: “Subvențiile primite pentru achiziționarea de bunuri, acordate în conformitate cu legislația în vigoare, reprezintă venituri neimpozabile, pentru care nu există obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.’

e.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata! Sunt persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA si angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Pe persoana fizica incasez drepturi de autor cu toate taxele retinute la sursa. Cred ca 16%. 1. Completez declaratia unica sau alta declaratie? 2. Am incercat sa completez declaratia unica si la cod fiscal imi da eroare pt eu am cod de tva din 8 cifre. 3. Banuiesc ca trebuie sa completez sectiunea 1 dar as mai vrea sa stiu cu ce subsectiuni. Multumesc.”

e.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate în anul 2017, pentru care s-a reținut la sursă impozitul pe venit, în cazul în care acesta a fost impozit final (16%), nu aveți obligația declarării acestora în Capitolul I „Date privind veniturile realizate în anul 2017” din Declarația unică. În ceea ce privește câmpul „A.4. Cod de identificare fiscală” veți completa codul numeric personal.”

f.) Intrebare contribuabil: “Un PFA are norma de venit pe 2018 de fix 22.800 lei. Plătește CAS și CASS?”

f.) Raspuns ANAF: “Contribuțiile la pensii (CAS) si sanatate(CASS) sunt raportate la nivelul salariului minim brut, iar obligația de a plăti contribuțiile sociale apare doar atunci când veniturile anuale depășesc nivelul a 12 salarii minime brute (12x1900lei).

În cazul dvs, presupunem că activitatea ați început-o anterior anului 2018 (înainte de luna decembrie a anului 2017), astfel, dacă norma de venit este cel puțin egală cu plafonul de 22.800 lei, atunci aveți obligația depunerii declarației unice și completarea corespunzătoare a cap. II.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare